nemet
magyar
cseh
angol

Bük sok lehetőséget kínál a szabadidő hasznos eltöltéséhez: tenisz, lovaglás, bowling, golf stb. a közelben nevezetes történelmi városok találhatók,
Sopron, Kőszeg, Fertőd és Szombathely.

Számos híres látnivalókkal és kulturális ajánlatokkal teheti még emlékezetesebbé a pihenést.


Bük:

A 3000 lakosú Bük nagyközség Vas megye északnyugati részén fekszik az Alpokalja és a Kisalföld találkozásánál. A mai nagyközség 1902-ben a lassan összeépülő három (Alsó-, Közép- és Felső) Bük egyesülésével jött létre.
Közép-Bük már az Árpád-házi királyok idejében létezett, itt épült a román kori műemléktemplom. Alsó- és Felső-Bük kisnemesi település volt. A nemesek meglévő épületei közül kiemelkedik a Felső-büki Nagy család által épített kastély és Kúria (ma panzió). E család legismertebb tagja volt Felsőbüki Nagy Pál, a híres országgyűlési szónok.
Bük nevét gyógyfürdője tette világhírűvé, mely egy szerencsés véletlennek köszönheti létét, az 1950-es évek végén kőolaj helyett melegvizet találtak a község határában. 1962 óta működik a fürdő, először csak idényjelleggel, ma már a szépen parkosított 15 ha területen 26 medence 5600 m2 vízfelülettel biztosít zavartalan fürdőzési lehetőséget a vendégeknek. Termálkútjai kitűnő gyógyhatású alkáli-hidrogén karbonátos gyógyvizet adnak, melynek hőmérséklete 55 °C-os, ezenkívül jelentős a fluorid, jodid és vastartalma. Fürdőkúra formájában reumás és ortopédiai betegségek, inhaláció formájában légúti hurutok gyógyítására alkalmazzák.
A település konyhái és speciális éttermei, a 18 lyukú golfpálya, a szabadtéri rendezvények és a zenei estek mind a vendégek szórakoztatását biztosítják. A község több mint 10000 szálláshellyel rendelkezik: az 5 csillagos szállodától, a kempingeken át a privát vendégszobákig. A környék 3 tava és a Répce folyó a horgászoknak, a dombokat borító erdők a vadászoknak és lovagolni vágyóknak nyújtanak kellemes élményt. .(Bük hivatalos honlapja)


Sopron:

Sopron Magyarország nyugati határa mellett, az Alpok lábánál, Bécstől 60 km-re, Budapesttől 220 km-re található. Az ország egyik legősibb ékszervárosa. A város egyesíti magában a múltat és a jelent, hidat alkotva az ország és nyugati szomszédai között, kaput nyit a hozzánk látogató belföldi és külföldi vendégek előtt. Sopronban a művészeti hagyományok közel hetvenévesek, visszanyúlnak abba a korba, melyet a város művelődéstörténetében aranykornak neveznek. A természeti környezet üdítő, gyógyító hatású alpesi levegő, erdős hegyoldalak sétaútjai, kilátói, forrásai, a Fertő tó közelsége - Sopront valóban hazánk egyik legszebb, legkellemesebb üdülőhelyévé avatja.
Sopron város jelképe a Tűztorony. Alsó hengeres része római falmaradványokra épült, a XIII. századtól a városfalak északi kaputornyaként szolgált. Mai alakját, barokk körerkélyét és sisakját az 1676-os nagy tűzvész után kapta.
A Storno-ház Sopron egyik legszebb épülete, a Fő tér egyik ékessége ez a palotaszerű barokk sarokház. A XV. században a Haberleiter család tulajdona volt, akik 1482-83 telén Mátyás királyt is vendégül látták, midőn Bécset ostromolta. .(Sopron hivatalos honlapja)


Kőszeg:

" Van Magyarországon, a nyugati határszélen egy sajátos hangulatú kisváros, ahol a házak a múltról mesélnek, s a török feletti győzelem emlékére vasárnap 11 órakor is szólnak a harangok. Felkerekedtünk, hogy saját szemünkkel győződjünk meg kőszeg-hegyalja büszkeségéről, és tegyünk egy kellemes sétát a város műemlékekkel teli utcáin, terein." - Joó Annamária

Séta- és túraprogramok Kőszegről

  • Séta a Szent Vid-kápolnához (kb. 800 m, 30 perc), látnivalók: bronzkori település teraszrendszere, Szent Vid-kápolna, római őrtorony alapjai.
  • Séta az Óház kilátóhoz (kb. 4 km, 2 óra), látnivalók: a Natúrpark látképe Kőszeggel, Árpád-kori vár tornyának rekonstrukciója (A kilátónál belépőjegyet kell váltani!).
  • Séta a Hétforráshoz (kb. 4 km, 2,5 óra), látnivalók: a Natúrpark legbővízűbb forrása, látkép Ausztriára.
  • Séta a Stájerházakhoz (kb. 6 km, 3 óra), látnivalók: Hörmann-forrás, Stájerházak (Erdészeti Múzeum), arborétum (A múzeumban belépőjegyet kell váltani!).
  • Séta az Írottkőhöz (kb. 5 km, 2,5 óra), látnivalók: Írottkő kilátó panorámája (A kilátó bejárata Ausztria felől van, az osztrák határőrök őrzik, útlevélre szükség lehet!). .
(Kőszeg hivatalos honlapja)

Fertőd:

Magyarország legnagyobb szabású, a 18. századi más európai rezidenciákkal vetekedő barokk építészeti alkotása Fertődön, eredeti nevén Eszterházán található. Az Esterházy kastély, a "magyar Versailles" Magyarország egyik legszebb kastélyegyüttese. A kastély 1768-1790 között élte fénykorát. J. Haydn, (1732-1809) a zenetörténet utolsó udvari zeneszerzője csaknem két évtizedet töltött a "pompakedvelő", művészeteket és kultúrát támogató Esterházy Miklós herceg szolgálatában. .(Fertőd hivatalos honlapja)


Szombathely:

Szombathely legszebb, zöldövezeti részén, a csónakázótó és a kemping közvetlen szomszédságában található a szabadtéri fürdő. A megújult Tófürdő május elejétől várja a víz és a napfény szerelmeseit. Fürdőzés után számtalan érdekes program, látnivaló várja az itt üdülő fürdőzőket, érdemes tehát elindulni és megismerkedni Szombathely történelmi emlékeivel, kulturális és természeti értékeivel.
Savaria legnagyobb egybefüggő részletét a Romkertben tekinthetik meg. A régészek által feltárt területen többek között megnézhetik a császári palotát, mely talán a legérdekesebb része a romkertnek, a közfürdőt, a vámházat, a Mercurius-szentélyt, továbbá műhelyeket, fazekaskemencéket, római útmaradványokat, mozaikfelületeket. Utána látogassanak el a Püspöki Palota földszintjén található a Sala Terrena-ba, hazánk első múzeumába, ahol az egykori középkori várban, majd Szily János püspök által gyűjtött római korból származó feliratos kövek vannak kiállítva, továbbá a Savaria Múzeumba, ahol különböző korokból származó érdekes tárlatokat tekinthetnek meg. Főbb látnivalói: Romkert, Iseum, Megyeháza, Püspöki palota - Sala Terrena, Székesegyház, Papi szeminárium - Egyházmegyei Könyvtár, Eölbey-ház, Zsinagóga, Szent Erzsébet ferences templom, Szent Márton domonkos templom, Vasi Múzeumfalu, Csónakázó-tó, Kámoni Arborétum, Savaria Múzeum, Smidt Múzeum, Szombathelyi Képtár, Ferences kert - Történelmi Témapark.A város kiemelkedő rendezvénye a minden év augusztusában megrendezésre kerülő Savaria Történelmi Karnevál

(Szombathely hivatalos honlapja)